• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:30 tot 18:00

Een puppy in huis?

Puppy

Praktische tips en benodigdheden!

Na maanden wachten is het eindelijk zo ver! De dag dat je puppy bij je in huis komt. Een hele verandering voor zowel jou als je puppy. Je puppy moet wennen aan jou, een nieuwe omgeving en een leven zonder zijn moeder, broertjes en zusjes. Ook voor jou verandert er veel. Je bent ineens verantwoordelijk voor een hondje. Een puppy kost veel tijd en aandacht en moet veel leren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met onderstaande tips zorgen wij voor een complete voorbereiding, zodat je je volledig kunt richten op de opvoeding van jouw pup.

Hieronder vind je informatie over voeding, training, medische verzorging en benodigdheden.


Voeding

De beste voeding voor een puppy

Puppybrokken zijn speciaal afgestemd op het groeischema van verschillende rasgrootten. Kleine rassen wegen als ze volgroeid zijn maximaal 10 kilo, medium rassen wegen tussen de 10 en 25 kilo en grote rassen zijn zwaarder dan 25 kilo. De maat van puppybrokjes is aangepast zodat deze makkelijk te eten zijn door jouw kleine druktemaker. Voor sommige rashonden is speciale puppyvoeding verkrijgbaar, zodat de voedingswaarde helemaal is afgestemd op de specifieke behoeften van het ras.


Training

De opvoeding van uw puppy

Het opvoeden van een puppy vergt veel tijd en geduld, maar is natuurlijk ook heel leuk. De meeste pups leren snel en vinden het leuk om samen met hun baasje te trainen.

Je puppy zindelijk maken

Zorg ervoor dat je je puppy ongeveer elke 2 uur kort uitlaat. Ook na het eten, spelen en slapen zet je je puppy buiten zodat het zijn behoefte kan doen. Beloon de pup heel rustig als het gelukt is en straf hem nooit als er binnen toch een ongelukje gebeurt. In het algemeen wordt een puppy op deze manier snel zindelijk. Raadpleeg je puppytrainer bij eventuele problemen.

Puppytraining

Een goede puppytraining zal je helpen bij het opvoeden van je puppy. Jij en je pup zullen er erg veel van leren en daarnaast is het bijzonder leuk om te doen! Er zijn diverse trainingsmethoden. Informeer voordat je je puppy krijgt naar de mogelijkheden bij jou in de buurt en ga eens een keer bij een training kijken. Kies voor een trainingsmethode waar je een goed gevoel bij hebt.


Medische verzorging

Met uw puppy naar de dierenarts

Dierenarts

Voor medische verzorging, controle of vaccinaties ga je met je puppy naar de dierenarts. Schrijf je puppy alvast in bij een dierenarts. Informeer vervolgens bij de dierenarts wanneer je het beste met je pup kunt langskomen. Zorg dat u het telefoonnummer van de dierenarts altijd bij de hand hebt voor dringende gevallen.

Vaccinaties

Het is belangrijk om je puppy te laten vaccineren tegen ernstige hondenvirussen zoals hondenziekte, parvo, de ziekte van Weil en besmettelijke leverziekte. De inentingen krijgt je pup op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Een deel van de inentingen heeft je pup dus al bij de fokker gekregen. Je krijgt van de fokker een hondenpaspoort mee waarin alle gegeven vaccinaties vermeld staan. Wanneer je hond een jaar is, wordt een zogenaamde boostervaccinatie gegeven. Deze inenting beschermt je hond tegen alle genoemde virussen. Vervolgens wordt jaarlijks een herhalingsvaccinatie gegeven om ervoor te zorgen dat de hond beschermd blijft. Je hond wordt elk jaar ingeënt tegen de ziekte van Weil. De inentingen voor hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte worden eens in de drie jaar gegeven, aangezien deze een werking hebben van 36 maanden. Voor veel puppycursussen is een inenting tegen kennelhoest verplicht. Deze wordt in principe gegeven bij de 9-weken inenting.

Castratie/Sterilisatie

De keuze om je puppy te laten castreren is veelal afhankelijk van ras, karakter, gezondheid etc. Wij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen beslissing. Hoewel de term steriliseren nog veel gebruikt wordt, worden zowel reuen als teven gecastreerd. Bij reuen worden de zaadballen verwijderd en bij teven de eierstokken. Teven kunnen het beste ongeveer 2 à 3 maanden na de eerste loopsheid gecastreerd worden. Het grote voordeel voor teven is dat zij niet alleen onvruchtbaar zijn, maar ook geen baarmoederontsteking meer kunnen krijgen en dat de kans op melkkliertumoren kleiner wordt. Bij een reu kun je ervoor kiezen om eerst een chemische castratie te laten uitvoeren. Hiermee wordt de werking van zijn testosteron onderdrukt en kun je zien wat het effect van castratie is. Vervolgens kun je besluiten om je reu al dan niet te laten castreren.

Chippen

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om honden te laten chippen en registreren. Een chip bevat jouw gegevens, zodat je hond naar je teruggebracht kan worden bij vermissing. Een chip geldt ook als identificatie voor de hond. Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken gechipt zijn en binnen 8 weken geregistreerd staan in een databank. De fokker van je pup moet jou een chipbewijs kunnen overhandigen. Indien je een niet gechipte puppy koopt, zijn zowel jij als de verkoper in overtreding.

Parasieten

Behandel je puppy regelmatig tegen vlooien, teken en wormen. Als het goed is, heeft je pup al een behandeling gehad bij de fokker. Zet de bestrijding thuis voort om parasieten tegen te gaan. Er zijn verschillende manieren om je pup te beschermen tegen parasieten: druppels, banden, spray, tabletten etc. Kies een vorm die voor zowel jou als je huisdier prettig werkt.


Benodigdheden

Alle benodigdheden voor een puppy

Wanneer je een puppy in huis haalt, heb je ook veel nieuwe spulletjes nodig. Bekijk onze handige lijst met onmisbare producten voor jouw puppy:

  • Kauwsnacks en hondenkoekjes: Laat je pup nooit alleen met een kauwsnack, maar houd altijd een oogje in het zeil. Hondenkoekjes kun je gebruiken om je puppy te belonen. Puppy’s hebben een kwetsbaar gebit, vraag in de winkel om advies over veilige puppykluifjes.
  • Speeltjes: Puppy’s houden van spelen. Leuke speeltjes zijn dan ook zeker welkom. Denk aan flostouwen, ballen, hondenknuffels etc. Met het meeste hondenspeelgoed kun je jouw puppy beter niet alleen laten in verband met veiligheid.
  • Hondenmand of -kussen: In onze winkel vind je hondenmanden van diverse materialen en kleuren. Ook zijn er veel hondenkussens verkrijgbaar in onze winkel. De hoezen kun je meestal apart uitwassen. De ene hond ligt graag in een zachte mand, terwijl een andere hond de voorkeur geeft aan wat meer ondersteuning. Voor grote rassen of honden met gevoelige gewrichten is een orthopedische hondenmand of een hondenkussen een uitkomst.
  • Bench: Een bench is handig wanneer je je puppy alleen thuis wilt laten. Het voorkomt sloopgedrag. Laat je puppy wel goed aan de bench wennen en maak er een fijne plek van voor jouw pup. Veel honden zien het dan als een veilige plek waar zij zich rustig kunnen terugtrekken. Ook zijn benches handig voor in de auto of wanneer je je hond meeneemt op vakantie.
  • Halsband, hondentuig en lijn: Schaf een passende halsband of een hondentuig aan voor je puppy. Een goed passend hondentuig voorkomt een verkeerde belasting op de nek van je hond. In onze winkel helpen we je graag bij het vinden van het juiste type en de juiste maat. Ook heb je een lijn nodig waarmee je de hond makkelijk kunt uitlaten. Bij sommige hondenscholen wordt met een speciale lange trainingslijn gewerkt. Laat je in dat geval adviseren door jouw hondentrainer.
  • Voer- en drinkbak: Eet- en drinkbakken zijn er in verschillende kleuren en materialen.
  • Hondenkam en borstel: Regelmatig borstelen en kammen is belangrijk om klitten te voorkomen en/of je hond van loszittende haren af te helpen. Laat je pup al vroeg wennen aan een borstel, zodat borstelen op latere leeftijd geen problemen oplevert. Voor alle vachttypen zijn speciale borstels verkrijgbaar.
  • Tandenborstel: Het is heel verstandig om je pup op jonge leeftijd al te laten wennen aan tandenpoetsen. Dit is noodzakelijk bij kleine honden, maar ook bij sommige grotere honden ontstaat tandsteen op oudere leeftijd. En ook hiervoor geldt: jong geleerd is oud gedaan.